Göz Kapağı Estetiği

Göz kapağı estetiği (blefaroplasti), göz kapaklarına uygulanan estetik cerrahi girişimdir. Bu girişimde, alt ve üst göz kapaklarından fazla yağ dokusu, deri ve kas fazlalıkları ile birlikte çıkarılır. Ancak çıkarılan doku miktarlarının çok iyi planlanması gerekir.
Yapılma Nedenleri
Göz kapakları yaşlanmanın en fazla kendini gösterdiği ve en fazla dikkat çektiği yerdir. Yapısı gereği hem çok hareketli hem de çok ince derili olan göz kapaklarında cilt kırışması ilerleyen yaşlarda neredeyse kaçınılmaz. Etraflarında başlayan bütün sarkmalar, gevşemeler de göz kapaklarını etkiliyor. Göz kapağı yaşlanmaya bağlı olarak, bazen de kalıtsal olarak daha genç yaşlarda ya da gözlerin fazla yorulmasına bağlı olarak torbalanma olabilir ya da bollaşabilir bu durum göz kapağı estetiği ile düzeltilebilir.
Ameliyat Öncesi Dikkat Edilecek Noktalar
Kişi ameliyat öncesi mutlaka muayene olmalıdır ki göz kapağı üzerinde yapılacak olan uygulamanın tekniği ve önceliği belirlenir. Kalp hastalığı, diyabet ve göz tansiyonu olan hastalarda bu operasyon doktor izni ile gerçekleştirilir.
Ameliyat Yaşı
Göz kapağı estetiği  (blefaroplasti ) 35-70 yaş aralığındaki kişilere uygulanmaktadır. Genetik faktörler genç yaşlarda da göz kapağı sorunlarına yol açabileceği için 20 yaşlarından sonra da gözkapağı estetiği gerçekleştirilmektedir. Göz kapaklarında doğuştan sorun olan çocuklarda 6 yaşına kadar ameliyat yaptırılması gerekmektedir.
Operasyon Yöntemi
Üst göz kapağında kat çizgisinden, alt göz kapağında kirpiklerin hemen altında kesiler açılarak buradan müdahale edilir. Üst göz kapağındaki kas dokusundaki gevşeklik giderilir. Bağ ve kas dokusu onarılır, fazla yağ miktarı ve deri alınır. Alt gözkapağındaki fazla yağ, cilt ve kas dokusu alındıktan sonra özel dikişlerle kesi yeri, iz belirgin olmayacak şekilde kapatılır. Dikişlere hafif bir pansuman yapılır.
Anestezi Yöntemi Ve Süresi
Blefaroplastiameliyatı lokal ya da genel anestezi altında 1-3 saat arasında uygulanır. Alt ve üst göz kapağı birlikte ameliyat edilecekse, önce üst göz kapağı sonra alt göz kapağı ameliyat edilir.  Anestezi etkisi geçtikten sonra göz kapağı gergin gibi hissedilebilir, bu normaldir ve doktorunuz tarafından önerilen ağrı kesici ilaçlarla bu huzursuzluk kontrol edilebilir. Operasyon sırasında hasta acı ya da ağrı hissi duymaz. Hasta aynı gün taburcu edilebilir.
İyileşme Süreci
Ameliyattan sonraki 24 saat boyunca gözlerin ovuşturulmamasına dikkat edilmelidir. Operasyon sonrasında gözleri kapatmayan pansumanlar 4-5 gün sonra estetik cerrah tarafından çıkarılır. Dikişler ameliyattan 3 ila 7 gün sonra alınır. Dikişler alındıktan sonra, göz kapağı çevresindeki şişlik ve morluk giderek kaybolacak ve daha iyi bakmaya ve daha iyi hissetmeye başlayacaksınız. 2-3 gün sonra okuyup, televizyon seyredebilirsiniz. Genellikle bir hafta içinde günlük hayatınıza dönebilirsiniz.
Ameliyat Sonrası Dikkat Edilecek Noktalar
• İlk 2 gün göz yorucu eylemlerde bulunulmaktanuzak durulmalıdır.
• Operasyon sonrası 4-5. günde banyo yapılabilmektedir.
• 5. günden itibaren araba kullanılabilir. Araba kullandıktan sonra göz pomatları sürülmelidir.
• En az 1 hafta süre ile enfeksiyonkapma riskine karşı makyaj yapılmamalıdır.
• Direkt güneş ışınlarından korunmak amaçlı güneş gözlüğü kullanılmalıdır.
• Kişi lens kullanıyorsa 1 haftanın sonunda tekrar lens kullanmaya başlayabilir.

Leave a Comment