Yüz bölgesinin kırıkları ne gibi şikâyetlere yol açar?
Bu bölge kırıkları yüzde şekil bozukluklarına sebep olabilir. Bunun yanı sıra; göz çevresi kemiklerde kırıklar gözde hareket kısıtlılığı, çift görme hatta görme kaybına sebep olabilirler. Alt ve üst çene kemiklerinin kırıkları ısırma ve konuşma fonksiyonlarında bozukluklara neden olabilirler. Elmacık kemiği kırıkları çenenin hareketini engelleyebilir. Burun kırıkları kalıcı hava yolu tıkanıklığı yapabilir. Tüm bu sebeplerden ötürü yüz bölgesi kırıkları oldukça önemlidir.
Yüz kemiklerinin kırıkları ideal olarak ne zaman tedavi edilmelidir?
En ideal zamanı kırık oluştuğunda acil olarak tedavi edilmesidir. Bazen, başka bölgeleri de içeren şiddetli yaralanmalarda ameliyat geciktirilebilir. Bu durumda da ilk 7–10 gün içinde, kırık henüz kaynamadan ameliyat etmek daha iyi netice verir. Kırık kaynadıktan sonra ise cerrahi oldukça zorlaşır ve elde edilecek başarı şansı da azalır.
Burun kırıklarında tedavi ne şekildedir?
Kırık, burnun içindeki yapıları etkilemişse hava yolunda tıkanıklığa sebep olabilir. Bunun dışında, belirgin şekil bozukluğuna da sebep olabilir. Genelde hasta uyutularak veya uyuşturularak burun eski şekline getirilir. Kırıklar kaynadıktan sonra eğri kaynayan kemikleri tekrar kırmak ve düzeltmek gerekir ki daha uzun ve zor bir işlemdir.
Çene kırıklarında tedavi nasıldır?
Kırığın şekline ve yerine göre çeşitli alternatifler olabilir. Ameliyatla kırık kemiklerin birbirine plak ve vidalarla tespit edilmesi gerekebilir veya ameliyatsız olarak dişlere tel takılarak tedavi edilebilir. Hangi yöntemin daha uygun olacağına doktorunuz karar verecektir.
Elmacık kemiği ve göz çevresi kırıklarında tedavi nasıl olmalıdır?
Bu bölgeler için de çeşitli tedavi alternatifleri vardır. Ana prensip ameliyatla kırık kemikleri tespit etmektir. Ancak her kırık ameliyat olmayı gerektirmez. Bazen kırklar hiç müdahale etmeden de kendiliğinden iyileşirler.
Kırıkları tespit etmekte kullanılan plak vidaların vücuda zararı var mıdır?
Bu plak-vida sistemleri günümüzde çoğunlukla titanyum maddesinden yapılmaktadır. Ancak başka maddelerden de yapılmış olabilir. Tüm bu maddeler vücutta az reaksiyon oluşturacak türdendir, fakat yine de vücut için yabancı madde oldukları unutulmamalıdır. Bu nedenle enfeksiyon riski taşırlar. Bazen ameliyattan yıllar sonra bile çıkarılmaları gerekebilir. Ancak böyle bir şikâyet olmadığı müddetçe çıkarılmaları gerekmez ve ömür boyu kalabilirler. Bunun tek istisnası çocuk hastalardır. Çocuklarda kemik büyümesini etkilememesi için plak vidaların tekrar çıkarılması uygundur. Bir başka alternatif de çocuklarda kendiliğinden eriyebilen plaklardan kullanmaktır.
Yüz bölgesi kırıklarında iyileşme dönemi nasıldır?
Kırığa ve kırığı oluşturan travmaya bağlı yüzde belli bir şişme ve morarma olması doğaldır. Bazen bu şişlikler o kadar fazladır ki başarılı bir şekilde ameliyat olmanız için birkaç gün şişliklerin azalması beklenebilir. Eğer ameliyat olmanız gerekiyorsa ameliyata bağlı olarak da şişlikleriniz artacaktır. Tam olarak şişlerin inmesi için 3–4 hafta gerekebilir. Ameliyatla konacak olan plaklar, ya ağız içinden, ya kirpiklerin hemen altından veya saçlı deriden yapılacağı için iz genelde sorun değildir. Yüz bölgesi kemikleri oldukça hızlı kaynar. 10–15 gün içinde belirgin bir kaynama olur ve buna bağlı olarak ağrılar da belirgin olarak azalır.
Leave a Comment